" />

Rețeta de ȘNIȚEL a lui Matache Măcelaru reinterpretată!

m-0

Pe la 1880, Matache tranșa porcii pe butucii din fața măcelariei sale pentru a demonstra trecătorilor că folosește numai carne proaspătă pentru preparatele sale. Iată cum putem reînvia astăzi aromele și obiceiurile culinare de demult, pornind de la trecerea în revistă a inventarului de bucătărie și ajungând la recompunerea în farfurie a deliciilor din trecut, utilizând numai ingredientele de azi! (Multe rețete de acest fel găsiți în cartea MATACHE MĂCELARU Rețete cu dichis de altădată reinterpretate de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu din colecția Bucătărescu apărută la Editura Integral și disponibilă AICI la un preț promoțional (17 lei).

Respectând buna tradiție a lui Jupân Matache Loloescu, zis și Măcelaru pentru a celebra blazonul breslei sale, mezelurile ce-i duc faima mai departe în istorie sunt atât de gustoase încât, practic, nu ar mai avea nevoie de niciun fel de adaosuri pentru a ți se topi pur și simplu în gură! Totuși, judecând în spiritul Meșterului de carmangerie și artă culinară de acum un veac și jumătate, mi-am luat libertatea de a încerca noi combinații și experimente gastronomice pornind de la alese-i specialități ce ar face fala oricărui galantar. Am căutat rețete și influențe vechi pentru a le preschimba în lucrări de bucătărie ușor de pregătit azi de orișicare admirator al lui Matache. Așa s-a născut acest rețetar sui-generis, în care mezelurile sale cu mare dichis joacă rol de primadone ale gustului (și) în noile alcătuiri.

Șnițel mixt cu garnitură de demult

Poveste: Varietatea de rețete de șnițel din Meniurile Simonei Racoviță (1934), dar și „șnițelul în prapur” descris de Buna menajeră (de la 1871 în 1922), pot inspira o manieră savuroasă de a pregăti și combina mușchiul țigănesc, într-un soi de „cordon bleu” sui generis.

Ingrediente:

1 felie mușchi țigănesc

1 felie cașcaval

1 felie subțire pulpă de porc

sare și piper

1 ou

1 lingură făină, pesmet sau mălai amestecat cu făină

Preparare: Carnea de porc crudă se frăgezește cu ciocanul de șnițele, se sărează și se piperează. Peste ea, se montează felia de cașcaval și cea de mușchi țigănesc. Se fixează cu scobitori, după care se unge cu oul bătut și se dă prin „panada” preferată și se prăjește frumos pe ambele părți.

Povestea și rețetele cârnaților inventați în fugă de haiduci: https://www.comentator.ro/fusion/808-povestea-si-reteta-carnatilor-de-plescoi

Mititeii de poveste – rețetele vechi autentice și alte detalii istorice savuroase: https://www.comentator.ro/fusion/883-adevarata-poveste-a-mititeilor-si-retetele-de-mici-de-odinioara-galerie-foto

Sarmalele alea bune, ca-n Sanda Marin: https://www.comentator.ro/fusion/852-sarmale-reteta-sanda-marin-galerie-foto

Borșul rămâne o licoare magică: https://www.comentator.ro/fusion/907-13-retete-de-bors-din-gastronomia-veche-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-4-galerie-foto

Budincile de altădată: https://www.comentator.ro/fusion/924-7-feluri-de-budinca-retete-vechi-si-galerie-foto

Poporul român – un mare iubitor de brânză: https://www.comentator.ro/fusion/921-un-popor-mare-iubitor-de-branza-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-5-galerie-foto

Toate rețetele mari de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Joaca-te cu noi ! legume