" />

SARAILIA, desertul de demult plin de arome

a

Aromele fabuloase care scriu o pagină unică în istoria noastră culinară și amintesc de deserturile unice cu care erau răsfățate cadânele din serai…

Sarailia este unul dintre cele mai populare dulciuri levantine Reţeta originală este foarte greu de preparat, fiind nevoie de aproximativ două zile de muncă, dar poate fi adaptată timpurilor moderne. Cea mai complicată parte a reţetei de sarailii, la fel ca în cazul baclavalei, este prepararea aluatului şi întinderea foilor care trebuie să fie atât de subţiri încât să vezi prin ele. Cum puţini au îndemânarea şi timpul necesar pentru a face aceste foi, cel mai simplu e să folosiţi foi de plăcintă din comerţ.

Secretul cunoscutului desert turcesc constă în siropul folosit. Acesta trebuie a fi turnat fierbinte peste prăjitura rece, sau siropul rece turnat peste prăjitura abia scoasă din cuptor. Iată reţeta consemnată de Mihail Sevastos în cartea sa  de bucate tipărită în 1956.

Ingrediente:

– foi de plăcintă

– 250 grame de nuci

– 250 grame unt

– ½ linguriţă scorţişoară (opţional)

-fistic bine mărunțit

Pentru sirop: 800 grame zahăr, 3 pahare apă, ½ lămâie sau portocală (zeamă şi coajă)

O istorie dulce, cu un mare gastronom francez și câteva replici românești: https://www.comentator.ro/fusion/973-savarina-istorie-dulce-si-povestea-ei-romaneasca-retete-si-galerie-foto

Carolinele – desertul ușor de făcut și de efect de altădată: https://bucatarici.ro/carolinele-bilele-dulci-fermecate-din-anii-70-80/

Budincile – o familie culinară incredibilă: https://www.comentator.ro/fusion/924-7-feluri-de-budinca-retete-vechi-si-galerie-foto

Toate marile rețete de clătite: https://www.comentator.ro/fusion/890-totul-despre-clatite-mica-enciclopedie-dulce-sarata-insotita-de-galerie-foto

Tortul delicios al Violettei făcut de Angie: https://www.comentator.ro/fusion/872-tort-sarlota-violetta-cu-fructe-de-padure-reteta-galerie-foto

Istoria dulce a „colacului burlan” din târgurile de azi: https://bucatarici.ro/de-la-bomul-sasesc-la-colacul-burlan-kurtos-kalacs-de-azi-o-istorie-dulce/

Draga Olteanu mi-a explicat cândva ce fel de brânză trebuie folosită pentru cea mai bună rețetă de plăcintă: https://www.comentator.ro/fusion/654-balada-culinara-pentru-draga-olteanu

Măcar în weekend să ne bucurăm de viață ca pe vremuri: https://www.comentator.ro/fusion/624-sambata-dulce-cu-clatite-ana-lugojana

Mod de preparare: Sarailiile se prepară ca şi baclavaua, dar nu au forma obişnuită de plăcintă, ci de ştrudel dar mult mai subţire. Foaia de plăcintă va fi stropită cu unt topit peste care presărăm puţină nucă mărunţită cu un cuţit sau un sucitor. Apoi, va fi înfăşurată foaia pe o vergea subţire şi înainte de a scoate vergeaua împingem cele două extremităţi ale aluatului spre mijloc. În felul acesta foaia se încreţeşte ca o armonică, ruloul scurtându-se cât jumătate din lungimea vergelei. Scoatem vergeaua şi facem alt rulou după acelaşi model. După ce am făcut mai multe rulouri, le aranjăm într-o tavă rotundă în formă de colac, începând de la mijlocul tăvii până la marginea tăvii. Dăm sarailiile la cuptorul preîncălzit şi când începe să se rumenească scoatem afară şi turnăm deasupra siropul. Siropul trebuie lăsat să fiarbă bine. Se recomandă ca siropul să fie rece dacă îl turnăm imediat după ce am scos plăcinta din cuptor, fie lăsăm baclavaua să se răcească şi turnăm deasupra sirop fierbinte. Astfel foile îşi vor păstra consistenţa potrivită fără să se cruzească ori să se înmoaie excesiv. Trebuie lăsată să se „aşeze” 24 de ore înainte de a fi servită. Se decorează cu tradiționalul fistic mărunțit fin.

 

Joaca-te cu noi ! legume