" />

Sarmale – Rețeta SANDA MARIN

a-

Povestea Ceciliei Maria Simionescu-Zapan, cunoscută ca Sanda Marin, o găsiți aici: Sanda Marin. Viața ca o carte de bucate

Ingrediente:

1 varză mare sau 2 mijlocii

750 grame carne macră de porc

1 felie pâine

2 cepe

2 linguri orez

100 grame untură

sare

piper

mărar tocat

1 crenguță mică de cimbru

1 ardei gras

6 roşii sau 2 linguri bullion

1 litru borş

Pomana Porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Mod de preparare:  Se dă prin maşină carnea de porc sau amestecată, de vacă şi de porc, şi miezul de la o felie groasă de pâine, muiat şi stors bine. Separat se prăjeşte în untură ceapa tăiată mărunt. Când începe să se îngălbenească, se adaugă orezul ales şi spălat. Se prăjeşte uşor şi orezul, se stinge cu putină apă, apoi se amestecă cu carnea, se adaugă verdeată tocată mărunt, sare şi un praf de piper. Se desfac foile de la o căpățână frumoasă de varză. Se taie cotorul de la fiecare foaie şi se opăresc cu borş, ținându-le până se moaie. Se taie foile în bucăți potrivit de mari şi în ele se înveleşte carnea pentru sarmale. Adevăratele sarmale moldoveneşti se fac mici cât o nucă. Varza rămasă neîntrebuințată la sarmale se taie ca tăițeii mai groşi. Se pune un strat de varză tăiată în cratiță, apoi se aşază sarmalele una lîngă alta şi un al doilea rând, dacă ies mai multe. Între rânduri, se aşază felii de roşii. Deasupra se pune încă un strat de varză tăiată şi un ardei gras, tăiat subțire. Se adaugă câteva linguri de borş, fiert separat, strecurat şi îndoit cu apă ca să nu fie prea acru, roşiile tăiate felii sau puțin bulion de roşii sau de ardei şi o lingură bună de untură. Se lasă să fiarbă pe maşină, apoi se dă la cuptor, la foc potrivit şi se  tin până scade zeama atât cât trebuie. Sarmalele sunt mult  mai bune încălzite, de aceea este mai bine să fie pregătite din ajun.

Multe alte retete inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Pomana Porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun” din colecția Bucătărescu, editată de Integral , disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume