" />

SLĂNINUȚĂ – 13 rețete tradiționale

a--

SLĂNINĂ AFUMATĂ SIMPLĂ

lngrediente & Mod de preparare: Ţii bucăţile de slănină cu sare pe ele 3-4 zile. Le cureţi de sare, le străpungi la un capăt, le legi cu sfoară şi le atârni de un băţ curat în cămara rece pentru o zi, apoi agăţi băţul cu bucăţile de slănină în pod, la fum cald, pentru 3-4 zile. Temperatura fumului nu trebuie să treacă de 18-20 oC, pentru că slănina se topeşte uşor.

Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun
SLĂNINĂ AFUMATĂ USTUROIATĂ

lngrediente & Mod de preparare:  Slănina afumată usturoiată se prepară din slănina sărată de pe care se scutură sarea. Se taie în bucăţi de 30-50 cm lungime şi 10-15 cm lăţime din slănina groasă de 2-4 cm. Bucăţile de slănină se pun la desărat în apă călduţă timp de o oră, apoi în apă cât mai rece pentru un sfert de oră. Apoi bucăţile legate cu sfoară se pun la zvântat, se împănează cu căței de usturoi, cuișoare și boabe de ienibahar, după care se dau la fum. După 2-3 zile culoarea lor devine roşcată-gălbuie şi afumarea se consideră terminată. Temperatura fumului nu trebuie să fie mai ridicată decât temperatura camerei.

Dacă e s-o facem lată, s-o facem cu ruladă de porc cu costiță împănată și cârnați afumați! https://www.comentator.ro/fusion/858-rulada-de-porc-cu-costita-impanata-si-carnati-afumati

Sarmalele alea bune, ca-n Sanda Marin: https://www.comentator.ro/fusion/852-sarmale-reteta-sanda-marin-galerie-foto

Deliciul suprem de Sărbători la români: https://www.comentator.ro/fusion/846-galerie-foto-si-reteta-purcel-de-lapte-cu-umplutura-la-cuptor

Nu cunosc nimic mai bun de Crăciun decât o pastă de jumări meseriașă, servită cu ceapă roșie pe o felie de pâine neagră!: https://www.comentator.ro/fusion/827-pasta-de-jumari-deliciul-absolut-de-craciun-reteta-galerie-foto

Ritual barbar dar bucate nemaipomenit de gustoase: https://www.comentator.ro/fusion/815-pomana-porcului-inaintea-craciunului-sentimentul-romanesc-al-fiintei-culinare-ep-3-galerie-foto-de-pofta

Inventați, pare-se, de haiduci dar prețuiți de tot poporul pofticios: https://www.comentator.ro/fusion/808-povestea-si-reteta-carnatilor-de-plescoi

SLĂNINĂ ALBĂ SĂSEASCĂ

lngrediente & Mod de preparare:  Slănina albă sau slănina sărată se prepară din slănina de pe spatele porcului. Slănina tăiată în fâşii lungi de patru-cinci palme, groase de unu-două degete, cu marginile netede, se freacă bine cu sare de bucătărie în vasul pentru sărat, pe cât posibil să nu atingă fundul vasului. Bucăţile se aşază cât mai strâns între ele, fără goluri de aer, pentru evitarea râncezirii. Vasul se acoperă şi se pune la loc răcoros şi întunecos. După 10-12 zile, se scot bucăţile de slănină din vas, se freacă din nou cu sare şi se aşază din nou în vas, dar în ordine inversă de cum au fost aşezate prima oară. După alte 12 zile, slănina este gata maturată. Se păstrează, bine sărată, cu bucăţile aşezate strâns una peste alta într-un loc răcoros şi întunecos, lipsit de curenţi de aer. Să nu ne temem să punem cât mai multă sare grunjoasă și boia, deoarece slănina absoarbe doar atâta cât este necesar pentru saturaţie, dându-i un gust plăcut.

Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată

Reţete vechi româneşti reinventate
SLĂNINĂ CRUDĂ SĂRATĂ

Ingrediente:

slănină groasă

sare

Mod de preparare: Tai slănina în fâşii înguste şi lungi, o freci bine cu sare grunjoasă, o aşezi în vas de lemn sau de plastic în care ai pus şipci de scândură. Aşezi bucăţile unele peste altele fără goluri între ele, pui o scândură cu o greutate deasupra. După 10 zile scoţi bucăţile, le aşezi în cruce, acoperi vasul pentru alte 10 zile. Scoţi bucăţile astfel pregătite, le atârni de grindă, le mănânci ca aperitiv, cu ceapă, muştar sau usturoi. Nu se pregăteşte în saramură.
SLĂNINĂ CU BOIA DULCE

lngrediente & Mod de preparare: Dai slănina frumoasă (cu straturi de carne) prin boia de ardei după ce a stat pe masă mare, în cameră rece, cu sare şi salpetru (silitră sau azotat de potasiu) pe ea. În timp ce stă la sărat, întorci slănina des şi îi schimbi locul. O scoţi de la sare (înlături cu un cuţit sarea de pe toată suprafaţa), o ştergi cu un prosop curat şi o dai prin boia de ardei dulce. O ţii la fum câteva zile.
SLĂNINĂ CU BOIA IUTE

lngrediente & Mod de preparare:  Bucăţile de slănină groase de 2-3 cm se sărează şi se pun într-un vas de lemn pentru 6-7 zile. A treia zi, bucăţile se întorc astfel ca acelea care au fost deasupra să ajungă la fundul vasului. După ce le scoatem din sare, bucăţile se spală şi se pun sforile, apoi se fierb o jumătate de oră în apă fără clocot. După fierbere slănina se presară cu boia de ardei dulce (15 g/kg) şi usturoi pisat (1 căpățână/kg), apoi se agaţă pentru uscare.

SLĂNINĂ CU MĂGHIRAN

lngrediente & Mod de preparare:  Slănina cu măghiran se prepară din costiţele cu şorici. Bucăţile se ţin 8 zile în saramură mijlocie. În ziua a patra, se întorc bucăţile de slănină. După scoaterea din saramură se ţin timp de o oră la foc mic, în apă condimentată cu ienibahar, măghiran, foi de dafin şi piper. Apa nu trebuie să dea în clocot. După fierbere, slănina se presară cu boia de ardei dulce și se pune la uscat la vânt rece.

Ocaziile festive merită rețete cu totul speciale: https://www.comentator.ro/fusion/837-tort-de-ciocolata-cu-crema-de-coniac

Când mâncarea se transformă în Rugăciune, mâncărurile au Har: https://www.comentator.ro/fusion/801-reteta-de-cozonac-a-maicii-sofronia-de-la-agapia-galerie-foto

…Iarna nu-i ca vara și nici salata rusească precum salata de boeuf: https://www.comentator.ro/fusion/795-galerie-foto-si-retete-pentru-sarbatori-salata-ruseasca-nu-i-ca-salata-de-boeuf

Păstorel Teodoreanu considera că un cozonac reușit se poate face numai cu 50 de ouă de țară! Cel puțin, așa proceda bunica sa: https://www.comentator.ro/fusion/788-reteta-unica-de-la-pastorel-cozonacul-cu-50-de-oua
SLĂNINĂ DE GHERLA CU CORIANDRU ȘI IENUPĂR

lngrediente & Mod de preparare: Costiţa bogată cu straturi de carne se taie în bucăţi late de 15-20 cm, lungi de 30-35 cm şi se freacă cu sare. Între bucăţi, se pun seminţe de coriandru şi se aşază în vas de lemn. După trei zile, slănina se pune în saramură în care se adaugă 1-2 foi de dafin, piper, usturoi, mult coriandru şi ienupăr. Saramura trebuie să acopere bine toate bucăţile de slănină. Durata ţinerii în saramură este de 8 zile; la jumătatea intervalului, bucăţile se întorc în saramură, de sus în jos, inversându-le ordinea. După scoaterea din saramură, se spală, se zvântă o zi şi apoi pentru două-trei zile se pun la fum rece şi slab.

SLĂNINĂ DE GUȘĂ PAPRICATĂ

lngrediente & Mod de preparare:  Acest fel de slănină se prepară din partea de la gât (guşă) aporcului, în stare proaspătă sau sărată, cu şorici şi cu straturi de carne. Slănina sărată o desărăm în apă şi o punem la fiert în apă nesărată, dar condimentată. Cea proaspătă se pune la fiert în apă uşor sărată şi condimentată. În apa de fiert, se pun câteva boabe de piper, ienibahar, o foaie de dafin, puţină ceapă, usturoi şi coriandru.
Slănina se fierbe în apă ce nu clocoteşte prea tare şi se încearcă cu o furculiţă când este gata. Se scoate din apă, se presară cu boia de ardei dulce şi se pune la un loc răcoros pentru uscat.

SLĂNINĂ DE MANGALIȚA

lngrediente & Mod de preparare:  Acest fel de slănină se prepară din partea de pe spate a porcului negru, de rasă Mangaliţa. Bucăţile lungi de 30-40 cm, late de 10-15 cm şi groase de 1,5 cm se freacă cu sare şi se aşază strâns într-un vas de lemn. Se ţin astfel șase zile. În a treia zi, bucăţile se întorc. După această sărare uscată, bucăţile se aşează pentru o altă săptămână într-o saramură condimentată cu măghiran și ienupăr. După ce slănina s-a pătruns de saramură se scoate din vas, se curăţă şoriciul, se şterg bine bucăţile de slănină şi se prepară cu amestec de sare fină şi coriandru sau cuişoare pisate.

Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești

SLĂNINĂ FIARTĂ CU OȚET

lngrediente & Mod de preparare: Alegi bucăţile de slănină, le sărezi pentru 3-4 zile, apoi le pui la fiert în apă fierbinte în care adaugi: foi de dafin, piper boabe, cuişoare, usturoi, un pahar de oţet de mere și miere de albine, coriandru. Fierbi fără clocote până când furculiţa pătrunde uşor în ea. O laşi să se răcească în zeama în care a fiert, o scoţi şi o ţii la rece până când o aduci la masă.

SLĂNINĂ FRECATĂ CU PIPER ROȘU ȘI USTUROI

lngrediente & Mod de preparare:  Se taie din costiţă fâşii de 30×20 cm și se subţiază până la grosimea de 2-3 cm. Bucăţile se freacă cu sare şi se sărează încă o dată atunci când se aşază într-un vas de lemn. Sărarea ţine șase zile, dar după trei zile bucăţile se întorc. După trecerea celor șase zile, bucăţile se slănină se spală şi se ţin timp de 60 de minute în apă caldă. După aceea, slănina se freacă cu usturoi pisat şi piper roșu, apoi se atârnă la vânt pentru răcit şi zvântat.

SLĂNINĂ ȚIGĂNEASCĂ

lngrediente & Mod de preparare:  Se prepară din slănina de pe burta porcilor de aproximativ 100-120 kg. Din slănina răcită, se scot coastele şi se porționează bucăţi de 35-40 cm lungime şi 15-20 cm lăţime. Bucăţile de slănină se freacă cu sare şi se aşează strâns în vas de lemn (ciubăr). După trei zile, se pun în altă saramură, în care se mai pun usturoi zdrobit, foi de dafin şi piper. Bucăţile de slănină se ţin opt zile în saramură, iar a patra zi se întorc. După scoaterea din saramură ,se spală în apă călduţă, se pun la zvântat şi se dau la fum până devin roşii închis la culoare.

Multe alte retete inedite în cartea lui Dan-Silviu Boerescu „Pomana Porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun” din colecția Bucătărescu, editată de Integral , disponibilă la prețul promoțional de 17 lei. Mai multe cărți din colecție disponibile pe www.eintegral.ro.

OFERTĂ SPECIALĂ!

Pachet cărți Bucătărescu I numai 70 lei – 7 titluri!

1. Matache Măcelaru ‒ Rețete cu dichis de altădată;

2. Reţete vechi româneşti reinventate;

3. Retete vegetariene cu „gust” de carne;

4. Retete la gratar „altfel”;

5. Retete exotice cu peste si fructe de mare „pe gustul românilor”;

6. Rețete de Paște reinterpretate;

7. Alfabetul mâncării sănătoase

Pachet cărți Bucătărescu II  numai 70 lei – 7 titluri!

1. Cel mai trăznit manual de gătit pentru copii;

2. Confesiunile unui bucătar fericit;

3. Terapia culinară cu bere;

4. Marea carte a murăturilor;

5. Cartea de bucate de Post;

6. Rețete de suflet – Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile românești;

7. Pomana porcului și alte secrete ale bucătăriei de Crăciun

Joaca-te cu noi ! legume